top of page

"Újdonsült fenyőárusokként vágunk ebbe bele"

2023-ban új helyen is lehetőség nyílik a karácsonyfa megvásárlására Sződligeten, itt vannak a részletek."Újdonsült árusokként kezdtünk bele ebbe a projektbe, igyekszünk szezonnak megfelelő termékeket árusítani kedves lakótársainknak." - így kezdi a bemutatkozást Stvorecz Cintia sződligeti lakos, aki párjával együtt vágott bele a fenyőárusításba.


"Azért is választottuk a prémium minőségi fenyőket, melyek között található kisebb-nagyobb luc, változó mérető nordmann és ezüstfenyő is, hogy vásárlóink elégedetten távozzanak." - osztja meg velünk Cintia, miközben azt is elmondja, az árakra is figyelnek.


"Próbálunk 2 lábbal a földön maradni, hogy mindenki meglelhesse a kiválasztott fenyőjét"

- teszi hozzá a vásár szervezője. "Segítségképp segítünk berakni az autóba is a fákat és, ha szükség van rá, 5 kilométeren belül kiszállítjuk kedves vásárlóinknak!"


A karácsonyfa-állítás hagyománya a 16. században terjedt el a Német-római Birodalomban, mikor a keresztények elkezdtek feldíszített fenyőfákat állítani otthonaikban. Valószínűleg Luther Márton volt az első, aki égő gyertyákkal díszített fel karácsonyfát - írja a múlt-kor. Pesten az első karácsonyfát valószínűleg Brunszvik Teréz grófnő állította 1824-ben, ám elterjesztésében jelentős szerepe volt a Podmaniczky és a Bezéredy családoknak is. Az új szokás a városokban viszonylag gyorsan meghonosodott és az 1860-as években már fenyővásárokat is tartottak: ezt a hagyományt folytatja tehát Sződligeten Cintia és párja.


A fenyőfavásár minden reggel 8 órától egészen délután 5 óráig, de időnként még tovább tartó nyitvatartással működik a sződligeti Hunyadi utca 2. szám alatt.


Az ilyen és hasonló helyi kezdeményezések bemutatásával célunk megmutatni minden sződligeti közösségi erőforrást. Több hasonló írásért segíts minket megosztással vagy adománnyal Patreon-felületünkön!

1 Comment


Csak üdvözölni lehet és sok szerencsét kívánni minden Sződligethez kapcsolódó vállalkozásnak. Ezt teszem most én is!

Like
bottom of page