top of page

Az alacsonyan áthúzó katonai gépeken pörög a helyi online élet

Frissítve: máj. 9.

Kedden a délutáni órákban két katonai gép húzott át Sződliget felett, amelyek később is visszatértek.Nagy port kavart a helyi közösségi médiában az a néhány másodperces manőver, amelyet két katonai gép végzett igen alacsonyan Sződliget felett is. A két gép közel egymáshoz, délnyugati irányból északkeletre húzott át a település felett, az áthúzást sokan meg is örökítették.


Mint kiderült, a holland légierő C-130 Hercules típusú teherszállító gépei gyakorlatoztak, a katonai gépek pedig nem láthatóak a telefonos légtérfigyelő applikációkon sem.


Frissítés: olvasóink jelezték, hogy a gépek mégis láthatóak lehetnek a radaron, “ha ők is úgy akarják.”.


A C-130-as modell négy hajtóműves, légcsavaros és közepes méretű szállító gépnek számít.

A Lockheed által tervezett modellből már több mint 50 ország légterében repülnek gépek, 40 féle verzió található meg jelenleg, ezáltal igencsak sikeresnek mondható.


Magyarország területén a NATO keretében tartózkodhatnak ilyen gépek, azonban a keddi átrepülésről nem találtunk konkrét információkat.


Frissítés: felkészült és tájékozott olvasónk jelezte, hogy “az MH 47. (Pápa) Bázisrepülőtér a Swift Response 2024. gyakorlat egyik központi helyszíne most. A gyakorlat keretében a gyorsreagálású hadtest német és holland katonái érkeztek Magyarországra, hogy innen továbbindulva részt vegyenek a romániai ejtőernyős gyakorlaton.

A gyakorlatban több nemzet vesz részt, az amerikai, a német, a holland, a francia, a spanyol és magyar nemzet is. A pápai bázisrepülőtér egy ideiglenes gyülekezési körlet, innen a külföldi nemzetek egy egységes terv alapján ejtőernyős gyakorlaton vesznek részt május 12-én Erdély területén.

A gyakorlat fő célja, hogy láthatóvá tegye a NATO külső határainál a nemzeti és szövetségi védelmi készenlétet és képességet.

A csapatok átmenetileg nem csak Magyarországra, hanem részben Olaszországba is települnek. Ami pedig Sződliget felett történt az igen alacsonyan történt, :) most őszintén, megnézték a holland katonák a Duna-kanyart, nem hiszem, hogy ez a hadgyakorlat része volt, de nyilván mindenre engedélyük volt a légtér gazdálkodóktól.” - írta cikkünk megjelenése után olvasónk.


Ha olvasóink esetleg tudnak valamit a tegnapi eseményről, a szodligetiekponthu@gmail.com címen vagy social media felületeinken is jelezhetik!

0 hozzászólás

Comments


bottom of page