top of page

Az alsó rakpartnál tetőzhet majd a Duna, az előrejelzések szerint nem lesz nagyobb az árhullám a decemberinél

Folytatódik az esőzés a dunai vízgyűjtőn, a vízügy felkészült a várható árhullám elleni védekezésre: megkezdte működését a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse.A Duna vízgyűjtőjén az elmúlt napokban lehullott és még várható jelentős mennyiségű eső miatt árhullám érkezik a folyón - írta meg a Pénzcentrum. A védekezési munkák összehangolására ma reggel 8 órától megkezdte működését a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse, és több mint 60 szakembert rendelnek át a tiszai vízügyi igazgatóságoktól a szigetközi Duna-szakaszhoz. A váratlanul kialakuló nagyobb csapadék miatt az előrejelzések meglehetősen bizonytalanok, de a legfrissebb számítások szerint a Duna pénteken Nagybajcsnál III. fok közelében, míg a hétvégén Budapestnél várhatóan I. fok felett, az alsó rakpartot megközelítve tetőzik majd.


A Duna felső vízgyűjtőjén folytatódott a csapadéktevékenység, az elmúlt 24 órában területi átlagban 10-18 mm eső hullott. A legfrissebb előrejelzés szerint Passau felett további 5-20 mm, lejjebb további 20-25 mm csapadék valószínű az elkövetkező 48 órában.

A ma reggeli számítások szerint a hazai szakaszon Nagybajcsnál a III. fokot megközelítően a péntek reggeli órákban tetőzik a Duna, míg Budapesten a hétvégén várható a tetőzés I. fokot meghaladó, az alsó rakpart szintjét megközelítő vízállással.


A következő hat napban Komáromnál, Esztergomnál, Nagymarosnál, Budapesten, Bajánál és Mohácsnál I. fok feletti, a Murán Letenyénél, a Rábán Körmendnél és Győrött szintén az I. fokú szintet meghaladó vízszint várható.


Fontos hangsúlyozni, hogy a vízgyűjtőterületen váratlanul, illetve a vártnál nagyobb mennyiségben lehulló csapadék meglehetősen bizonytalanná teszi az előrejelzéseket. Emellett a sok eső és a tavaszi időszak következtében az ártéren rendkívül dús növényzet állja útját a víznek, ami lassítja az ár levonulását és az előrejelzettnél magasabb vízszintet eredményezhet. A vízügy szakemberei azonban a nap 24 órájában követik az adatokat, figyelik a folyót, és a változó helyzethez alkalmazkodva végzik az árvízi védekezést.


Sződligeten legutóbb decemberben vonult le árhullám, akkor jóval magasabban tetőzött a Duna, mint az előrejelzések szerint most fog.

Kiemelt kép: Illsuztráció - a decemberi áradás. Fotó: Sződligetiek.hu


0 hozzászólás

ความคิดเห็น


bottom of page