top of page

Jegyzők akcióban: csütörtökön derül ki, hány ajánlás kell majd a választáson

Csütörtökön kell minden jegyzőnek és vármegyei jegyzőnek megállapítania, hogy az önkormányzati választáson hány ajánlásra van szükség a jelöltek és listák indulásához. - erről írt a Dunakanyar Régió.A választási eljárásról szóló törvény szerint a június 9-ei önkormányzati választáson azok a jelöltek és listák vehetnek részt, amelyek összegyűjtötték az induláshoz szükséges számú választópolgári támogató ajánlást. A választópolgárok több jelöltet is ajánlhatnak. Azokon a településeken, ahol tízezernél kevesebb a lakosok száma, egyéni listás jelöltek, a tízezernél több lakosú településeken pedig egyéni választókerületi jelöltek indulhatnak a képviselő-testületi tagságért.    


A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény szerint képviselőjelölt az lehet, akit az adott választókerület választópolgárainak legalább 1 százaléka jelöltnek ajánlott. Polgármesterjelölt az lehet, akit a tízezer vagy annál kevesebb lakosú település választópolgárainak legalább 3 százaléka, a tízezer lakost meghaladó, de százezer vagy annál kevesebb lakosú település esetén legalább 300 választópolgár, a százezernél több lakosú település esetén legalább 500 választópolgár jelöltnek ajánlott.    


A legnagyobb közvetlenül választott tisztség, a főpolgármesteri szék jelöltje az lehet, akit legalább 5000 választópolgár jelöltnek ajánlott. A vármegyei választókerületben listát az a jelölőszervezet állíthat, amely a választókerület választópolgárai 0,5 százalékának ajánlását összegyűjtötte. A tízezer fölötti településeken a polgármester-, illetve a főpolgármester-jelölt esetében a törvény határozza meg a minimális ajánlások számát, arról külön nem kell rendelkezni. Azonban a többi esetben, bár a jogszabály rögzíti, hogy a jelölteknek a választók hány százalékának támogatását kell megszerezniük az induláshoz, a jelöltállításhoz szükséges ajánlások pontos számát a választási iroda vezetőjének – azaz a jegyzőnek – kell megállapítania.    


Így a tízezer és az alatti településeken mind a polgármester-jelöltek, mind az egyéni képviselőjelöltek, a tízezer fölötti településeken


az egyéni képviselőjelöltek állításához szükséges minimális ajánlásszámot a helyi választási iroda vezetője, azaz a jegyző állapítja meg,

míg a vármegyékben a lista állításához szükséges ajánlások számát a területi választási iroda vezetője, azaz a vármegyei jegyző állapítja meg.    


Az ajánlások számát csütörtökön, április 4-én kell megállapítani, ehhez pedig az április 3-án, szerdán a névjegyzékben szereplők adatait kell alapul venni.  Az egyéni listás és az egyéni választókerületi jelöltet, a polgármesterjelöltet és a főpolgármester-jelöltet legkésőbb május 6-án 16 óráig kell bejelenteni. A kompenzációs listát, a fővárosi listát és a vármegyei listát pedig legkésőbb május 7-én 16 óráig kell bejelenteni.

0 hozzászólás

Comments


bottom of page