top of page

ReceptTúra: fehéjas fánk még nem aratott akkora sikert, mint ez

Könnyen elkészíthető, hét elején és hét végén, év elején és év végén is jó választás.



Újra jelentkezik a bevált finomságokat bemutató sorozatunk, ahol olyan elkészítési módszereket mutatunk be tapasztalt vendégszerzőink segítségével, amelyek garantált sikert hoznak!


Kevés olyan régi édességünk van, mint a fánk - egyes források szerint már a 14. században is készültek fánkok Európa-szerte: persze akkor elsősorban sós ízesítéssel, gombás töltelékkel például. A későbbiekben a fánktészta végleg elkülönült a kalácsok alapjától, majd a hollandok kezdték el olajban kisütni - nagyjából így érte el végleges formáját. Mai szerzőnk, Demény Katalin is régóta süt fánkokat, így a téma avatott szakértőjeként most egy általa javasolt fahéjas receptet osztunk meg olvasóinkkal.


Lássuk is a hozzávalókat:


  • 1,5 dl tej

  • 1 db tojás

  • 5 dkg olvasztott vaj

  • 2 evőkanál porcukor

  • fél kávéskanál só

  • 50 dkg liszt

  • fél teáskanál őrölt fahéj

  • 2,5 dkg élesztő

  • fél kupica rum/vagy sütőrum



Egy baj van vele: nagyon gyorsan elfogy...


Következzen az elkészítés: az élesztőt elmorzsoljuk, kb 0,5 dl langyos tejet ráöntünk, megszórjuk cukorral, felfuttatjuk.


Egy tálba szitáljuk a lisztet, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, hozzáadjuk a többi hozzávalót az olvasztott vaj kivételével. Jól kidagasztjuk, a vége felé csorgatjuk hozzá a vajat. Letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.


Lisztezett deszkán 1-2 cm vastagra nyújtjuk. Fánk, vagy pogácsaszaggatóval - de lehet akár pohárral is - kiszaggatjuk (nagyjából 7-8 cm átmérőjű), közepét kis pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. A tésztát lazán letakarjuk és kb fél órát kelesztjük.


Mélyebb serpenyőben olajat forrósítunk és 3-4 fánkot süssünk csak egyszerre. Amint aranybarnára sültek, megfordítjuk és a másik felét is megsütjük. Papírtörlőre szedjük, jól csepegtessük le. 


3 evőkanál kristálycukrot fél/egy evőkanál őrölt fahéjjal elkeverünk és a még meleg fánkokat ebben forgassuk meg.


Szinte az illatot is érezni...

Ügyeljünk arra, hogy sütésnél az olaj ne legyen túl forró, mert akkor sötétek lesznek a fánkok. Annyi olajban süssük, hogy a fánkok lebegjenek, ne érjenek a serpenyő aljára, mert akkor könnyen megég.

Házi barack (vagy egyéb más) lekvárba mártogatva fogyasszuk. Jó étvágyat!


Tetszett a recept? Ha elkészíted, mindenképp küldd el nekünk az eredményt lefotózva kommentben! Ha receptet szeretnél megosztani velünk, keress minket bármelyik elérhetőségünkön!

0 hozzászólás

Kommentare


bottom of page