top of page

Sződliget mer nemet mondani, bármit is jelentsen ez


Összefoglaljuk, miről maradt le az, aki nem tudott munka helyett az ünnepségre menni.


Megtelt a sződligeti főtér első harmada csütörtökön délelőtt 10 órakor - ekkor tartotta ugyanis ünnepségét a sződligeti településvezetés a március 15-i ünnep alkalmából. Az eseményen az iskolások és óvodások rövid műsorát is megtekintette a közönség, bár az is igaz, hogy az átlagéletkor 10 év körül mozoghatott a térre kihozott ovis-iskolás gyereksereg hatására, rajtuk kívül jellemzően hivatalból jelentek meg a rendezvényen vendégek. Megjelent egyébként Somogyi István civil polgármester-jelölt, valamint többek között a férfi nyugdíjasklub tagjai és Törőcsik Edit korábbi jegyző is.


 
Sződliget egyetlen online híroldala: portrék, feltáró írások, interjúk, valamint érdekesen fontos és fontosan érdekes témák - ez a Sződligetiek.hu. Kövess minket!
 

Rövid beszéd, kevés támpont

Az ünnepséget hetek óta Juhász Béla polgármester ünnepi beszédével hirdették, a várakozás azonban alaposan felülmúlta a csütöröki szpícset. A Himnusz után Juhász Béla néhány mondatban az 1848-as eseményekre tért ki, majd a lelkiállapotára hivatkozva Iluh István Sorozat című versét szavalta el.


"Hitler taktusra meneteltél Nemet mondani ma se mernél"

- zárta a nyolc sorost a polgármester, a láthatóan összezavart hallgatóság figyelmes csendjében. "Sződliget azonban mer nemet mondani" - folytatta Juhász, majd arra kérte a gyerekeket, hogy háromra kiáltsanak "Nem"-et. Mire? Miért? Annyi bizonyos, hogy nem kapott egyértelmű választ a tömeg. A teljes beszéd mindössze 2-3 percig tartott, ami meglepő, tekintve, hogy korábban ennél hosszabb és szerkesztettebb beszédeket is bevállalt a község első embere.


A polgármestert a szervezetek koszorúzásai követték a Petőfi-mellszobornál, majd előbb a gyerekek műsorai következtek - az ünnepség talán egyedüli ünnepi hatású pillanatai is ekkor történtek, először a Nemzeti Dal első versszakai hangoztak el, majd a még kisebbek dalcsokorral kedveskedtek: többek között elhangzott a Tavaszi szél és a Kossuth-nóta is. Az esemény végül a Szózattal zárult, mindenféle érdekes fennforgás nélkül, az egyedüli említésre méltó momentum is mindössze a Szózat Himnusszal való felcserélése volt.


Milyen volt tehát a 2024-es nemzeti ünnep Sződligeten? Nagyjából olyan, mint amire számítani lehetett - pártpolitikai áthallású, de mégis biztonsági játékos polgármesteri beszéd, helyben megoldott műsor, minimálprogram. Egy munkanap délelőttjén mondjuk ez sem feltétlenül rossz.


Helyszíni képgalériánk a rendezvényről:3 hozzászólás

3 Comments


korosi
korosi
Mar 16

Gratulálok, ehhez a "méltó" megemlékezéshez!! (irónia)

Like

"Hitler taktusra meneteltél Nemet mondani ma se mernél" Nem a március 15-i ünnepséghez méltó vers. A magyar irodalom és a magyar nyelv csodálatos. Hihetetlen, hogy ebből ne lehetett volna szebbet, magasztosabbat, az ünnephez méltóbbat találni. Arról már nem is beszélve, hogy március15-ét nem március 14-én kell megünnepelni. Remélem jövőre március 15-ét március 15-én fogjuk megünnepelni!

Like
korosi
korosi
Mar 16
Replying to

Úgy legyen!!


Like
bottom of page