top of page

Tóth István: Nem fegyvert terveztünk, hidakat szeretnénk építeni

A ZöldLiget elnökét oldalunk elindulása kapcsán kérdeztük a létrehozás mögötti szándékokról. Interjú.Furcsa így beszélgetni, végtére is, együtt terveztük mindazt, ami december elsején reggel elkezdődik. Mire számítsanak az olvasók?


Valóban furcsa, ahogy az egész helyzet – mi eredendően nem vagyunk médiamunkások, kommunikátorok, mindannyiunknak megvannak saját tanulmányai, munkája, de most kipróbáljuk, bele tudunk-e tanulni mindebbe is egy kicsit. Amit ígérhetünk és amit vállalunk, az az, hogy megmutatjuk, milyen gazdag is Sződliget, milyen közösségi, kulturális erőforrásaink vannak napi kapcsolatainkba ágyazva, emberek, akik értékeit eddig talán kevésbé vettük észre, kezdeményezések, amik eddig nem kaptak hangot. A célunk, hogy a közösségek és a civil élet találkozóhelyét alakítsuk ki itt és természetesen az offline térben is.


Azért ezek nagy vállalások.


Valóban, erre eddig senki nem vállalkozott, pláne nem weboldal-fejlesztéssel. Mint mondtam, az elmúlt években csapatunk az online felületein kommunikált ugyan, de ilyenről nincsenek gazdag tapasztalataink. Ezért is vontunk be olyan embereket, akik bírnak ilyen tapasztalatokkal és ezért is nyitjuk ki vendégszerzők számára az oldalt.


Mennyi tartalom, milyen rendszeresen?


A rendszeresség a szűk keresztmetszet, az, hogy mennyi tartalom, az időszakfüggő. A kezdeti szakaszban és például az adventben több tartalomra számíthatnak az olvasók, de szeretnénk minden héten értékes és hiánypótló riportokkal, interjúkkal jelentkezni, hogy valóban legyen érdemes felkeresni az oldalt.


Ez egy egyesületi oldal is, hogyan lehet így garantálni, hogy nem egyesületi célokat szolgál?


Fontos kérdés, amire az elejétől fogva figyelünk. Az oldal szerzőinek autonómiája nem sérülhet és nem is fog sérülni, az egyesületi hírek is külön rovatban kapnak helyet, jelezvén, hogy ezek nem külön szerzős írások. Egyesületünk céljaitól természetesen nem félteném az online teret, programokat szervezünk és a közösséget építjük mindenkivel, aki kész erre, alapértékekben pedig nyilván lesznek hasonlóságok: végtére is az oldal célja is Sződliget sokszínűségének bemutatása.


Honnan jött az ötlet minderre?


Az elmúlt években világossá vált számunkra, hogy a sződligeti köz- és közösségi élet igen kis mélységben ér el az itt élőkhöz, pedig ennek nem így kellene lennie. Jelenleg az egyetlen közfinanszírozott írott médium meglátásunk szerint nem szolgálja megfelelően azt a célt, hogy rávilágítsunk közösségünk értékes kezdeményezéseire, tartóoszlopaira, olyan emberekre, akik akár évek óta dolgoznak viszonylagos elszigeteltségben a közösségért. Innen eredt a gondolat, hogy kell egy új platform. Azért döntöttünk az online felület mellett, mert egyrészt költséghatékonyabb, másrészt környezetbarátabb, mint a nyomtatás. Harmadrészt pedig, jóval több és aktuálisabb információ tud megjelenni rajta, amelyből mindenki profitálhat. Nem fegyvert, eszközt szerveztünk a hidak építésére és a kapcsolatok gyarapítására – ennek megfelelően nem adunk helyet az oldalon gyalázkodásnak, megosztásnak, hergelésnek.


Mennyire lesz beleszólása az olvasóknak a tartalmak témáiba?


Ez már a szerzőkön múlik, hiszen ingyen és lelkesedésből írnak majd, de amennyire őket ismerem, biztosan nyitottak lesznek a javaslatokra, ötletekre.


Akkor nyithatunk is a civil világra?


Igen, december elsején reggeltől elindul az oldal története, amivel megnyithatjuk Sződliget közösségi és civil életének világát – legalábbis azon szeleteit, amiket kis csapatunk meg tud mutatni, törekedve a teljességre, de tudva, hogy azt sosem fogjuk tudni elérni.


Kiemelt kép: Sződligetiek.hu-grafika

2 hozzászólás

2 comentários


Membro desconhecido
02 de dez. de 2023

Ez egy nagyon jó kezdeményezés - tartalmas dolgok közzétételére. Részemről köszönet a bele fektetett jó szándékért és munkáért!

Curtir
Membro desconhecido
02 de dez. de 2023
Respondendo a

Én is csak ezt tudom mondani! Eddig remeknek tűnik az oldal!

Curtir
bottom of page