top of page

Ezt tudjuk eddig a verőcei hajókatasztrófáról - friss információkkal

Május 18-án éjjel drámai hírekről érkeztek beszámolók a Dunakanyarból: mostanra nagyjából tisztázódott, hogy mi is történt, így összefoglaljuk, amit mostanáig tudunk.Annyi bizonyos, hogy május 18-án éjjel érkezett az első bejelentés, miszerint Verőce közelében egy vérző fejű férfit találtak, akiről azt feltételezték, hogy hajóbalesetet szenvedett. Az információk szerint a férfi olasz állampolgár. A rendőrség sajtótájékoztatóján Csécsi Soma, a BRFK szóvivője azt mondta, hogy a rendőrök drónokat is bevetve kezdték átkutatni a környéket.


Előbb egy férfi holttestét találták meg Verőcétől délre a parton, majd később egy nő holttestére bukkantak a Megyeri híd magasságában a Dunán.

Találtak egy sérült kisgéphajót is, amit a partra vontattak. Közben a rendőrség egy szállodahajót is megállított Komáromnál, amelynek oldala sérült volt.


Senki nem tudja, hogy került oda a motorcsónak

A Budapestről Passauba tartó, Heidelberg nevű szállodahajó kapitánya egy nyugdíjazás előtt álló, szlovákiai magyar férfi, aki 35 éves tapasztalattal rendelkezik a Dunán - írta a Startlap. A lap úgy értesült, hogy a kapitány észre sem vette az ütközést, a baleset után még két órát vezette a hajót, majd éjfélkor leváltották és elment aludni. Csak ébredés után tudta meg, hogy balesetet szenvedtek. A Heidelbergen jelenleg is mintegy 110 utas van a komáromi kikötőben, a rendőrség mindenkit kihallgat, az utasok addig a hajót sem hagyhatják el.


A beszámolók megjegyzik, egyelőre érthetetlen, hogy a kisebb hajó hogyan kerülhetett szombat este 10 után a Duna közepére, abba a sávba, amit a szállodahajóknak és egyéb nagy járműveknek kijelöltek.


Az információk szerint a motorcsónakon nyolc felnőtt tartózkodott, három férfit és két nőt nagy erőkkel eltűntként keresnek, bár a ma reggeli hírek szerint már áldozatként keresik az eltűnteket.

Ennek oka, hogy az idő múlásával fokozatosan csökken annak az esélye, hogy az esetleges sérültek előkerüljenek. A Duna jelentős szakaszán folyik drónokkal, helikpoterekkel és motorcsónakokkal a keresés, de nagy eséllyel túlélők már nem fognak előkerülni. "Ha ilyen történt volna, arról hamar tudnánk, de nem tudunk" - mondta egy a mentésben részt vevő kérdésünkre.


A rendőrség az állampolgárokra is számít

A Budapesti Rendőr-főkapitányság több ember halálát okozó víziközlekedés-veszélyeztetés gyanúja miatt indított büntetőeljárást ismeretlen tettessel szemben. A Facebookon arra kérik a Duna mentén élőket, hogy ha bármilyen, a balesethez kapcsolódó tárgyat, kapcsolódó személyt találnak, haladéktalanul tárcsázzák a 112-es segélyhívó telefonszámot.


Kiemelt kép: Budapestkörnyéke.hu/MTI

0 hozzászólás

Comments


bottom of page