top of page

Hosszú idő után ez az első nem lefutott választás Sződligeten

Az elmúlt 14 évben nem kapott jelentős kihívót Juhász Béla és egyesülete, a Sződligeti Civilek erős kampányt zárhatnak.Véget ért a 2024-es önkormányzati választási kampány országszerte és így Sződligeten is. A kampány értékelésekor mindkét induló csapat munkáját értékeltük benyomásaink és az elmúlt hónapok tevékenysége alapján. Az időszak kihozta Juhászék gyengeségeit is, ugyanakkor nincs könnyű dolguk Somogyi Istvánéknak sem.


Indirekt kampány után késői ébredés

A Tiszta Forrás a kampányidőszak 50 napjának felét elmulasztotta bármiféle nyilvános kampánnyal tölteni, a választások előtt három héttel mutatták be jelöltjeiket és szóróanyaguk is csak ekkor jelent meg. Az egyesület az utolsó hetekre nagy méretű plakátokkal is előrukkolt, majd tegnap egy "Chillapodó" neveztű programjukra is sor került. A rendezvényről csak egy fotó látott napvilágot, azonban a beszámolók alapján nem ez lesz a legnagyobb kampányzáró dzsembori Sződligeten, mert a programon a jelölteken kívül alig egytucat érdeklődő vett részt. A Tiszta Forrás ezen kívül társszervezője volt az önkormányzati gyermeknapnak is, ahova sátorral és mindenféle szóróajándékkal is kitelepült. Juhász kampánya egyértelműen indirekt módon zajlott: a közösséginek nevezett költségvetés keretében tízmilliós összegekből valósultak meg beruházások az utolsó 2-3 hónapban Sződligeten, sokkal több, mint bármikor korábban. A polgármester igazi kampánybüdzsét rakott össze: információink szerint erre az évre a fejlesztéseknek ezzel végük is lehet. Az utolsó héten a dunai árvízzel kapcsolatosan takaréklángra vette az amúgy sem túl pörgős kampányt Juhász és jó politikushoz méltó módon operatív törzsekkel fotózkodott és több posztban is kifejezetten riogatta a lakosságot az áradás kapcsán - ez a jelenség a kompetencia megmutatásáról szólt, ami egyes iskolák szerint a szavazókat a már ismert opció felé terelheti. Juhász kampányában megjelent az ellenfélmenedzsment is: Somogyi Istvánról azt terjesztette fizetett hirdetésben, hogy púpként gondol Sződligetre - itt írtuk meg a videóról, hogy miért hazugság.


Juhászé a helyzeti előny és az önkormányzati újságtól a helyi legnagyobb Facebook-fórumig előnyből indult, azonban a tény, hogy civilek a kampányhajrában is több száz embert tudtak utcára hívni különböző rendezvényeken, miközben a Tiszta Forrás egyesület kívülről nézve igencsak takaréklángon működik, kiélezettebbé teheti a versenyt.
Először jelentenek kihívást

Juhász korábbi ellenfelei a választások előtti hónapokban jelentek csak meg a színen, ráadásul a kormánypárt jelöltjeiként pillanatok alatt Juhász célkeresztjébe kerültek. Meglepő volt ezért, hogy Somogyi István, egy évtizedes sződligeti közösségvezető, akit Juhász maga tüntetett ki pár éve és nem vádolható kormánypártisággal, civil csapatot szervez.


A jelölt tavaly augusztusban jelentette be indulását, csapatát már novemberben bemutatta, a hónapok során pedig 15 rendezvényt szerveztek, ezek mellett több szóróanyaggal, kampányweboldallal, aktív Facebookos jelenléttel tolták a kampányt.

A Sződligeti Civileket Juhászék fideszességgel vádolták, a csapat azonban kimaradt az adok-kapokból és emiatt nem lett toxikus hangulata a közbeszédnek. Mindezek mellett egy érzékeny veszteség is érte a csapatot: egyik húzó jelöltjük, Szinte Edit egy adminisztrációs hiba és több hetes jogi procedúra után végül nem indulhatott el, rá a Civilek közleménye szerint civil alpolgármesterként számítanának. A hiba ellenére a csapat az utolsó hetekben sem vesztett dinamizmusából, sőt: Sződligeten Pásztor Bélát, Veresegyház korábbi polgármesterét is fogadták. Tegnap szinte egyidőben tartották kampányzárójukat Juhászékkal, és ha ez alapján dőlne el a választás, akkor fölényes győzelemmel végződne az. A kérdés, hogy a kampányuk üzenetei mennyiben bizonyulnak elegendőek a választóknak. Somogyi kampányának tagjai egyébként "óvatos optimizmussal" várják az eredményeket információink szerint.

Somogyi Istvánnal nagyinterjúban beszélgettünk a kampány elején, Juhász és a Tiszta Forrás egy megkeresésünkre sem reagált. Latolgatni lehet, a döntés azonban a sződligetiek kezében van - az eredményekről mi is beszámolunk majd.

1 Comment


Szükséges a változás! A hazug kampányt folytató Dk-s politikust le kell váltani egy igazi, Sződligeti szívvel érző, gondolkodó és cselekedni tudó csapatra. Hajrá Sződliget, Hajrá fiúk!!!!


Like
bottom of page