top of page

Mit is jelent a gyakorlatban a Samsung környezethasználati engedélyének visszavonása?

Lassan bő két hete visszavonták a gödi gyár egyik fontos engedélyét. De mi is ez az engedély és mit jelent, hogy visszavonták?



Ideiglenesen felfüggesztette a bíróság a gödi akkumulátorgyár környezethasználati engedélyét, derült ki csütörtökön a Göd-ÉRT Egyesület tájékoztatása alapján. A hírt annyiféleképpen értették, ahányan azt olvasták, de a lényeg az volt, hogy elvileg le kellene állítani a Samsung üzemének működését. Nos, a helyzet nem ilyen egyszerű.


Az engedély, amelyről most szó van, az úgynevezett egységes környezethasználati engedély. Ezt az engedélyt csak úgy lehet megkapni, ha a kiadást megelőzően a környezetvédelemért felelős hatóság az adott üzemet "a környezetére nem aránytalanul nagy terhet jelentő" gyárnak minősíti.


Emellett vizsgálják az adott üzemegység technológiai fejlettségét is. Ezeket az adatokat a környezetvédelemmel kapcsolatos törvényekben meghatározott jogszabályi értékek alapján értelmezik,

így megfelelhet és nem felelhet meg egy gyár. A Samsung környezethasználati engedélyét a Pest vármegyei Kormányhivatal adta ki, miután 2023 júniusa és decembere között lefolytatták az ahhoz szükséges eljárást. Az engedély 10 évre érvényes, azt követően egy ismételt felülvizsgálattal lehet megújítani.


Halasztó hatályú döntés

A tavaly decemberi kormányhivatali engedélyt a Göd-ÉRT Egyesület támadta meg a bíróságon, amely az ügy egészében még nem hozott döntést, azonban most egy végzéssel elrendelték az egyesület kérésének úgynevezett halasztó hatályát.


A döntésnek azonban a legtöbb kontinentális európai országban, így Magyarországon is nagyon nehéz, szinte lehetetlen érvényt szerezni - ennek oka, hogy nagyon kevés az apparátus az ilyen végzések betartatására. Az országos sajtó által megkérdezett szakértők szerint a döntést a bíróság másodfokon nagy eséllyel úgyis megváltoztatja majd, ami a korábbi döntést és a gyár időszakos engedély nélkül működését is semmissé teszi.


A Samsung tehát nagy eséllyel azért nem állt le és nem is fog, mert erősen számítanak arra, hogy a későbbiekben az üzemnek adnak igazat.

Addig is, az illetékes kormányhivatalnak arra van lehetősége, hogy felhívja a figyelmet a gyár engedély nélküli működésére és felszólítsa az üzemet a működés leállítására.

0 hozzászólás
bottom of page