top of page

Tavaly egy sem indult, most igazi fejlesztésdömping lesz a közösségi költségvetés keretében

Kezdődnek az aszfaltozások, futballpálya létesül, minden épül-szépül. De minden évben így volt ez?



Idén is meghirdette Sződliget önkormányzata a közösségi költségvetést. Aki nem tudná, ez egy olyan, számos településen működő intézmény, amelynek keretében bizonyos összegekről szavazással a polgárok rendelkezhetnek és az eredmények következményeként fejlesztések kerülnek megvalósításra - a szavazás nagy erővel volt meghirdetve az év első hónapjaiban, a hivatalos eredmények szerint pedig a település lakóinak 3%-a szavazott (gyors fejszámolással ez nagyjából 100 embert jelent). Ismét nem kötekedni szeretnénk, de több kérdést is felvethet ez a néhány hír, ha az elmúlt évekhez képest aránytalanul indulnak meg fejlesztések, szerencsésen pont 2 hónappal a választások előtt. Cikkünkben utánajártunk, hogy is alakulnak a közösségi költségvetés évei Sződligeten.


 
2024 Sződligetén is vannak feltáratlan problémák, visszás kérdések, amikkel foglalkozni kell. A helyi nyilvánosság évek óta szűkül, a Sződligetiek.hu az egyedüli önkormányzattól független orgánum. Tényfeltáró összeállításaink során igyekszünk minden felet megszólaltatni, hogy minél teljesebb képet adhassunk.
 


2023: -_-


Az elmúlt napokban a polgármester szupergyorsított tempóban jelent be fejlesztéseket. Új műfüves pálya, aszfaltozás itt, itt és itt, bodegafelújítás ott, parkolótatarozás amott. Semmi gond nincs ezzel, gondolhatjuk, ez a feladata egy helyhatóságnak, még választási évben is. De vajon csak választási évben?


A Facebook analitikái szerint tavaly ugyanilyenkor a polgármester kevésbé foglalkozott települési kérdésekkel: harcolt a benzináremelés, az infláció, Rétvári Bence ellen, foglalkozott az egyetemek Erasmus-programjával és az önkormányzati hivatalban személyesen fogadta Gyurcsány Ferencet is.


Tavaly januárban például 43 posztja volt országos politikai kérdésekben, míg sződligeti témában mindösszesen 4 poszt jelent meg.

De hogy ne csak egy hónapot lássunk: ugyanez az arány februárban 49-11 volt. A tavalyi közösségi költségvetésről egyébként egyetlen posztot sem találtunk a polgármester által kezelt online felületeken (idén több tucat alkalommal jelent ez meg), így azt a következtetést tudjuk csak levonni, hogy vagy elmaradt, vagy minden nyoma eltűnt.


2022: szavazz a juhaszbela.hu-n!


2022-ből végül sikerült előkerítenünk a közösségi költségvetés nyomait - az önkormányzati honlap cikke szerint ekkor nem is sződligeti önkormányzati címen, hanem Juhász Béla hivatalos választási weboldalán lehetett szavazni. Az, hogy a megadott adatokkal mi történhetett, kérdéses ezek után,


de a polgármester szerint 2022-ben amúgy is csak a lakosok kevesebb mint 1%-a vett részt a szavazáson. Ez kevesebb mint 40 ember, ami megengedően a képviselő testület családtagjainak feleltethető meg.

Egyedül egy projektet találtunk, ami ekkor megvalósult, ez pedig egy könyvespolc a Duna melletti országút buszmegállójában, ennek értékét akkor 80.000 forintra lőtte be Juhász Béla. Természetesen más fejlesztések is lehettek, de ezeket, illetve ezek közösségi költségvetésiségét nem tudtuk előbányászni.



Kampányköltés elindítva


Idén viszont már más a helyzet. Az önkormányzati újságban a polgármester így írt a költségvetésről: "a képviselő-testület úgy döntött, hogy nem csak a közösségi költségvetésben megjelölt 20 millió forintot fordítjuk ezekre a fejlesztésekre, hanem minden olyan javaslatot, amit az éves költségvetés lehetővé tesz meg fogunk valósítani." Ami tehát nyilvánvaló, az az, hogy az eredeti költségvetésnél - ami idén kimagasló mértékű összeg - többet, valószínűleg nem is kevesebbel többet költ most el az önkormányzat, pont hetekkel a választások előtt. Ráadásul a polgármester az eddigieken kívül még több fejlesztés bejelentését ígéri. Szögezzük le, természetesen minden felújítás örvendetes és senki nem várná el az önkormányzattól, hogy ne dolgozzon a kampányidőszak során, de amikor pont fordítva történik, az súlyos aránytalanságokat okozhat és megtévesztheti a választókat.


A fenti információkkal kapcsolatosan levélben kerestük meg az önkormányzatot, ha választ kapunk, frissítjük a cikket. Kérdésünkre viszont gyors választ küldött a Sződligeti Civilek nevében Szinte Edit képviselőjelölt: mint írja, kampányfogások helyett valódi megoldásokra van szükség Sződligeten.


 
2024 Sződligetén is vannak feltáratlan problémák, visszás kérdések, amikkel foglalkozni kell. A helyi nyilvánosság évek óta szűkül, a Sződligetiek.hu az egyedüli önkormányzattól független orgánum. Tényfeltáró összeállításaink során igyekszünk minden felet megszólaltatni, hogy minél teljesebb képet adhassunk.
 

Kiemelt kép: Sződligetiek.hu grafika



bottom of page