top of page

De kinek is kell megtisztítania a járdákat?

A Sződliget-csoportban is felmerült a kérdés, utánanéztünk.

A problémát az okozza, hogy a szabályokat több törvényből, rendeletből kell összeolvasni – írja a hvg.hu cikkében - de azért a legtöbb esetben egyértelmű, kinek a felelőssége, hogy tiszták legyenek az utak és a járdák. Ha valakit baleset ér, akkor kártérítést kérhet, a felelős pedig az, akinek a kötelessége lett volna a hóeltakarítás vagy a jégmentesítés.


A leggyakoribb tévhit az, hogy a társasházak előtti járdát a közös képviselőnek kell tisztán tartania. A társasházi törvény arról rendelkezik: külön szerződésben kell rögzíteni, hogy kinek kell eltakarítani a havat. Ha nincs kijelölve erre egy cég vagy egy személy, akkor mindenkinek érdeke, hogy valaki hólapátot fogjon, mert ha valaki balesetet szenved, akkor a társasház költségvetéséből kell állni a kártérítést.

A családi házaknál egyszerűbb a helyzet, ott a tulajdonos kötelessége a járdát, valamint az úttest és a járda közötti területet tisztán tartani.


Eredetileg egyébként az önkormányzat dolga a járda tisztán tartása is, de szinte minden önkormányzat az ingatlantulajdonosokra hárítja át ezt a feladatot.

Nem sokan tudják, de Budapesten például az a szabály, hogy ha a járdán vezetnek át kerékpárutat, akkor azt is az ingatlantulajdonos köteles tisztán tartani.

De mi a helyzet az irodaházakkal, boltokkal, egyáltalán bármilyen olyan ingatlannal, amelyet nem lakás céljára használnak? Erről az önkormányzat dönthet, de szinte kivétel nélkül úgy rendelkeztek a városvezetések: az ingatlan tulajdonosának, kezelőjének vagy használójának kell gondoskodnia a tisztaságról.

Az utak tisztán tartásánál is világos a felelősség, még ha nem is könnyen átlátható elsőre. Budapesten a nagyobb utak a fővároshoz tartoznak, a kisebbek a kerületekhez, az országos főutak, valamint az autópályák pedig az államhoz – részletesen ezt itt lehet áttanulmányozni. Így aztán egyértelmű, melyik útszakasz hómentesítéséért ki felel. Vidéken annyival egyszerűbb a helyzet, hogy ott kerületi hatáskör nincs, nagy általánosságban a nagy főutak karbantartásáért felel az állam, a kisebb utakéért a település.


Több részletet a helyi önkormányzati rendeletben lehet találni, de főszabály szerint tehát a lakosok feladata a járdák és a járófelület tisztán tartása az úttest vonaláig. Különösen javasolt az olyan utcák rendszeres takarítása, ahol többen közlekednek, mert balesetet senki sem akar.


Kiemelt kép: Sződligetiek.hu


0 hozzászólás

Comments


bottom of page