top of page

Garázsvásár: azt meg isszák vagy eszik?

A hétvégén civilek újra giga garázsvásárt rendeztek, mi pedig utánajártunk ennek az egész dolognak. Újra történelmezés!



Talán megszokhatták kedves olvasóink, hogy néha, ha úgy hozza a helyzet, szeretünk történelmi szemszögből is megmutatni napi dolgokat - ezáltal jobban megismerhetőek a jelen történései és lesz pár mindig tartalékban megbújó fun fact, amit akár barátokkal töltött bormámoros estéken, akár hangos családi ebédeken, de élvezettel tudunk elpuffantani, majd bezsebelni a hallgatóság elismerését és tiszteletét. Ehhez szolgáltatunk ma egy kis újabb adalékot, márpedig a garázsvásárok hagyományának megvizsgálásával.


Történt ugyanis, hogy szombaton és vasárnap több tucat családnál lehetett érdekesebbnél érdekesebb dolgokra bukkanni nagyon is jutányos áron. Ez nem az első garázsvásár-akció az elmúlt időszakban, decemberben mi is beszámoltunk egy hasonló, de adventre szabott garázsvásárról.


De mi is a garázsvásár? Lomtalanítás vagy a mikrokozmosz csereügylete? Röviden összefoglalva: egy adott időpontra meghirdetett eseti bolhapiacról beszélünk, ahol aztán minden érdekes és izgalmas lomot meg lehet találni, ha vállaljuk a keresés időráfordítását


- ruháktól régi háztartási eszközökön át egészen elektronikai cikkekig lehet holmikra bukkanni, amik minőségét ellenőrizhetjük is, ez pedig különösképp fontos a Temu és Shein által dominált 21. században.

Az első garázsvásárok 1800-as években a vízi áruszállításokból megmaradó termékeket volt hivatott értékesíteni a hajógyárak területén - foglalja össze a kérdéskör történelmi kezdeteit a Wekerlei garázsvásár oldala. Mint írják,


"az 1950-es és 60-as évek Amerikájában rendszeres helyi kezdeményezésekké váltak, ahol a családok a garázsaikban felhalmozódó, már nem használt eszközeiket értékesítették a környéken lakóknak."

Az 1980-as években aztán exponenciálisan gyorsult terjedésük, hiszen a házépítések stílusa is megváltozott, mivel a garázsok az utcafrontra kerültek. És természetesen az sem elvetendő, hogy a fogyasztási szokások alapján egyre több felesleges cikk halmozódott fel otthon, ez mára pedig még igazabb.


Magyarországon a 2000-es évek kezdete óta beszélhetünk igazán elterjedt garázsvásár-hagyományról,

bár az összefoglaló szerzői hozzáteszik, hogy például már 1969-ben is tartottak lomtalanítást a fővárosban (bár az korántsem azonos a mostani garázsvásárokkal, hiszen akkor csak elszállítják a lomokat).


Íme, megvan tehát a válasz - izgalmasabbra számítottál? Egy kicsit én is, de legalább tudjuk, mi a helyzet a garázsvásárok történelmével. Ha ennél érdekesebb fun fact-et keresel, itt egy gyorsan: egyes eszkimók csak azért használnak hűtőszekrényeket, hogy a bennük elhelyezett élelmiszereket védjék a megfagyástól (forrás itt).


0 hozzászólás
bottom of page