top of page

Sok munkánk volt benne, szeretettel készítettük

Ma bemutatják az Ezerarcú Sződliget kisfilmsorozat első epizódját. Ókovács Benedek, a sorozat szerkesztő-rendezőjének jegyzete.



"Ahogyan talán sokan láthatták az elmúlt hetekben, ma, április 19-én bemutatunk valamit, amin sokan, talán még annál is többet dolgoztunk az elmúlt év során. Rengeteg kalandot éltünk át közösen, amikre jó most visszatekinteni. Egyenes útnak semmiképp nem nevezném ezt a gyártási szakaszt, de ha észnél vagyunk, világossá válik, hogy sosem lesz minden pontosan olyan, mint ahogy elterveztük. Az ideális arány talán ott lelhető fel, ahol az eredeti koncepció mércéjéhez tudjuk mérni az alkotást, a szellem felismerhető, de mégis észlelhetőek azok a kompromisszumok, amelyek mindegyike kellett ahhoz, hogy ma az első részt bemutathassuk.


Nem rejtettem véka alá sosem, most sem fogom, ez a projekt a szívem csücske volt az elejétől kezdve. Évek óta filmezek, de ekkora feladatot még sosem vállaltam, ezért mindig igyekeztem a fiatalságból, tapasztalatlanságból adódó természetes hiányosságokat még több kutatással, még több munkával kipótolni, mert az átlagéletkor sem lehet kifogás arra, ha nem végezzük el a kellő munkát.


A sorozat stílusa, hangvétele több korábbi, a stáb tagjaira és rám is nagy hatással lévő szérián alapul. Ilyen a Nagy György nevével fémjelzett Magyarország Története sorozat, amely 46 részen keresztül mutatta be a magyar történelmet, de hasonló inspiráció volt a Philomema Cunk-féle Cunk on Earth is, amelynek humorfaktorát végül nem építettük be a projektbe. A kameraállások, a film storyboardjának megalkotásakor és a dinamika tervezésekor viszont sok tudást meríthettünk belőle.


Az utolsó dolog, amiről még egy kicsit írnék, így az első rész megjelenése kapcsán, az az alapvető motivációnk. Bár sosem kaptunk kritikát szemtől szemben, de a burkolt, rossz szándékú, bennünk veszélyt láttató írások eljutottak hozzánk is. Ez a film nem része és soha nem is akart része lenni semmilyen kampánynak, aki megtekinti és figyelemmel fogja követni, az ezt saját maga is meg fogja majd tudni erősíteni. Azért készítettük, azért fogtunk neki, mert Sződliget megérdemli, hogy a 21. század új eszközeivel, lehetőségeivel figyelmet szenteljünk a múltjának. A helytörténet napjainkban sajnos nincs eléggé értékelve, pedig saját otthonunk történeteiről, nagy hatású személyiségeiről tanulhatunk. Szerettük és szeretjük az Ezerarcú Sződligetet, és ha úgy adódna, örömmel folytatjuk!


Köszönet a stáb önkéntes tagjainak, mindenkinek, aki valamilyen módon hozzájárult ahhoz, hogy ma az első rész megjelenhessen. Köszönjük a nyilatkozóknak felkészültségüket és idejüket, a helytörténeti kutatóknak, akik szakmai és erkölcsi mércét is állítottak nekünk és minden kedves sződligetinek, aki átadta nekünk szurkolását.


P.s.: A filmünk költségvetése hetek óta elérhető a szodligetiek.hu/videó oldalon, a sorozatot pedig a címlapról tudják majd elérni. Jó szórakozást kívánunk!"


Ókovács Benedek, szerkesztő-rendező jegyzete



bottom of page