top of page

Itt a Sporthorgász Egyesület válasza Kékesi Gábor alpolgármesternek

Frissítve: márc. 27.

Jakab Ágoston, a szervezet elnöke terjedelmes levélben válaszolt a felvetésekre.



Ahogy arról beszámoltunk, vasárnap Kékesi Gábor alpolgármester a Facebookon tett közzé egy posztot, amelyben a Sződligeti Sporthorgász Egyesületet azzal vádolja, hogy túl drága a profi fotózás díja, valamint azt is felveti, hogy a tó szerződése szerint ezt meg sem lehetne lépni. Odaszúrt az egyesületnek posztja végén is, akkor arra célzott, hogy a csekély önkormányzati díj mellett milyen ügyesen állnak a finanszírozáshoz. A tegnapi eseményeket itt szedtük össze és levélben kerestük meg az összes érintettet.


Jakab Ágoston, a sporthorgászok elnöke több oldalas válaszában minden vádra reagált.


"Az Önkormányzat tulajdonában lévő tavat megalakulása óta, azaz közel 75 éve a Sződligeti Sporthorgász Egyesület kezeli, annak tagjai alakították ki és tartják karban a mai napig. Az Egyesületünk tagjai pénzbefizetéssel, társadalmi- és közmunkával támogatják az Egyesületet, amely működteti és szervezi a horgászatot a 70 tótag számára."

- kezdte válaszát, majd folytatja: "A 2019. július 31-én aláírt, 15 évre szóló „Haszonbérleti szerződés” szerint a terület a Sződligeti Sporthorgász Egyesület bérli, mely után bérleti díjat fizet és a szerződés szerint halászati, horgászati tevékenységet végez, illetve az ehhez szükséges engedélyeket a szerződés futamideje alatt fenntartja és a törvényi és környezetvédelmi előírásokat betartja."


A Polgári Törvénykönyv szerint

Jakab Ágoston a Ptk-ra is hivatkozva hozzátette: "A haszonbérlet a bérlet altípusa, a haszonbérlet lényege, hogy a haszonbérleti szerződés alapján a haszonbérbeadó valamely hasznot hajtó dolog használatára, vagy hasznot hajtó jog gyakorlására és a hasznok szedésére jogosítja fel a haszonbérlőt. Míg a bérlet elsősorban a dolog saját célú használatára irányul, addig a haszonbérlet a dolog használata mellett, annak hasznai szedésére is feljogosít. Általában hosszabb időre szól, és valamilyen gazdasági tevékenységet is feltételez."


"A fentiek alapján szeretném leszögezni, hogy a Sződligeti Sporthorgász Egyesületnek joga van a területet oly módon is használni, hogy abból bevételeket szerezzen. Mivel az Egyesület nonprofit jellegű, így a befolyó bármilyen bevételeit a tó fenntartására és karbantartására fordíthatja, a tagok a működésből nyereséget nem kapnak. A működtetés költségei kizárólag az Egyesületet, illetve annak tagjait terhelik."

Arról, hogy milyen költségeik keletkeznek, ezt írta Jakab: "Szeretném megjegyezni, hogy az elmúlt években a vízjogi működési engedély megújítására közel 1 millió forintit költöttünk, a tó biológiai iszaptalanítására szintén 800.000 feletti összeget

fizettünk ki, míg a vízellátást biztosító Ilka patak folyamatos tisztítására a fél millió forintot is meghaladó kifizetés történt. Ezen kívül a karbantartáshoz, környezetvédelemhez szükséges eszközöket - csónak, benzines szivattyú, fűkasza, stb. - is magunk szerezzük be és finanszírozzuk.


A tó karbantartására évente átlagosan kb. 300-400 ezer Ft-ot költünk saját forrásból. A tó egész területét folyamatosan kaszáljuk, parlagfű mentesítjük, a veszélyes fákat kivágjuk, újakat ültetünk. Nemcsak a horgásztó területét, hanem az odavezető út környezetét is karban tartjuk."

Vajon félreértés?

"Ezen felül szintén tudnia kellene az Önkormányzat és az Egyesület között érvényben lévő szerződés típusáról is – gondolom irattárban megvan -, de remélem a fenti levezetés után rendben találja, és bízom benne az „érdemes lenne utánanézni” bejegyzés csak véletlen műve, és az információhiányra visszavezethető volt részéről." - teszi hozzá.


Nem csak látványosságról, hanem működő horgásztóról is szó van - ezzel kapcsolatban megjegyezte: "A 3 éve megválasztott vezetőség felismerve a megváltozott körülményeket nem kis erőfeszítéssel több lépcsőben elfogadtatta az Egyesületi tagsággal, hogy a 2016-2021 közötti zárva-tartási időszak után, ismét nyissunk meg kapuinkat a látogatók előtt. Ehhez elkészítettünk egy látogatási rendet és társadalmi munkában végzett ügyeleti rendszert alakítottuk ki az elmúlt években.


Akár belépő díjat is szedhetne az Egyesület a látogatóktól, de ezt a lehetőséget a Vezetőség elvetette. Annak érdekében, hogy a tó működése anyagilag megalapozott legyen, és a tagjanik által végzett önkéntes és társadalmi munka eredménye láthatóvá váljon, egyes általunk nyújtott szolgáltatásokat fizetőssé tettünk. Ezek az alábbiak: esküvői helyszín biztosítása, a nyitvatartási időn kívüli fotózás biztosítása, valamint a vezetett tó-; tájbemutató tartása."

Drága-e a fotózás?


"Dvornik úr Facebook hozzászólásában kifogásolt 7.000 Ft-os díj a nyitvatartási időben

érvényes és az előre bejelentkező profi fotósokra vonatkozik, akik feltételezésünk szerint értékesítési céllal készítik a fotókat. Ha valaki utána néz a fotósoknak ajánlott bel- és kültéri helyszínek bérleti díjainak akkor a 8.000-20.000 Ft/óra intervallumban mozgó ajánlati árakat talál, így az általunk kért díj egyáltalán nem tekinthető magasnak." - mondta Jakab Ágoston.


Válasza végén hozzáteszi:


"A két úr által tett bejegyzések egyrészt nem fedik a valóságot, másrészt félreinformálják a tavat látogató közönséget, továbbá személyes érdektől vezérelt negatív hangulatkeltésnek tekinthetőek."

Kiegészítette: "Dvornik úr bejegyzésének azon része, melyben „kicsinyesen pénzhajhász a vezetőség” és „pofátlan, pénz sóvár metalitásuk” - kikérem magamnak a Vezetőség nevében, és jogászom segítségével megvizsgáljuk, hogy a rágalmazás vagy egyéb személyiség jogi kategóriát kimerít-e ezen verbális támadás."



"Bízom benne az általam leírtak megfelelően és tényszerűen tájékoztatják a témában érdekelteteket, és a közeljövőben hasonló vádaskodás és dezinformáció el fogja kerülni Egyesületünket."

- zárta válaszát.


0 hozzászólás
bottom of page