top of page

Közel hárommillió forint gyűlt össze az idei Jótékonysági futáson

Sok résztvevővel zajlott az év egyik legnagyobb közösségi programja vasárnap a főtéren. Összefoglalónk.




Az időjárás is a szervezők mellé állt április 28-án, amikor ismét Jótékonysági Futást rendeztek a főtéren. A Sződligeti Római Katolikus Egyházközség és a Sződligeti Jubileumi Alapítvány szervezésében megvalósuló programhoz sok helyi és környékbeli vállalkozás is csatlakozott felajánlással vagy más szolgáltatással - ennek folyományaként sok kísérőprogram zajlott már fél háromtól a főtéren: voltak gyermekprogramok, kürtőskalácssütés, kenyérlángos, sőt, még a MH tűzszerészei is a helyszínre érkeztek, érdekes eszközöket bemutatva az érdeklődőknek.


Három óra után kezdődött a hivatalos program, melynek keretében először a gyerekek körét indították el, azt követte a közös rajt, ami után több mint másfél órán keresztül lehetett futni, tekerni, rollerezni a kijelölt, kb 700 méteres szakaszon, amit rendezők és frissítő pontok szegélyeztek. A lefutott körökkel arányosan nőtt az összeg, amelyet egy veresegyházi fiú, Belián családjának ajánlottak fel. Belián éberkómás állapotban fekszik hosszú ideje, a forrással például a házuk akadálymentesítésére is jut majd.


A futáson idős, fiatal, rolleres, görkoris, biciklis, futó, de még gyalogló is részt vett - még a honvédek is futottak több kört, teljes menetfelszerelésben - ezt tapssal jutalmazta a nézőközönség.

A futást követően a téren következett program: felajánlásként koncertet adott a sződligeti vonatkozásokkal is bíró Crockodeal Zenekar: Tornay Gábor, az együttes frontembere többször is felhívta a figyelmet az összefogás fontosságára az ilyen kérdésekben. A Crockodeal koncerthez vendégszereplők is csatlakoztak, így Kiss Endi is - a sződligeti lakos, aki a Hooligans dobosa is, saját zenekara számában működött közre röviden. A jó hangulatú programban helyet kapott még tombola és gyerekkoncert is, a templomban pedig Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató tartott előadást.


A helyszínen Starostka Szaniszló plébános, aki maga is 11 kört futott, úgy fogalmazott kérdésünkre, hogy


Ebben a kezdeményezésben mindenki gyarapszik lelkileg és fizikailag is, mert aki fut, az fogy, erősödik egy kicsit, ráadásul a szándék, amiért futunk, is talán kicsit jóra nevel minket. Belián családjának is nagy segítség, hogy tudják, hogy nincsenek egyedül, ahogy anyagilag is nagy segítséget kaptak. Tehát mindenki kapott, mindenki gyarapodott, aki itt volt.

Hozzátette, hogy a futást eredetileg nagyböjtben szervezték, a böjti alamizsna szelleme pedig továbbra is jelen van. A futás során több mint kétmillió forint gyűlt össze, aminek átadásának pillanatát itt mutattunk meg videóban.


Azóta további utalásokkal és adományokkal kiegészítve ez az összeg 2.725.000 Forintra nőtt, számolt be róla az egyházközség a Facebookon.




bottom of page