top of page

Polgármester akcióban: Juhász Béla feljelentette a civil sződligeti virágprogramot

Reagált a vádakra az egyesület.



Ismét a ZöldLigetet támadó poszttal jelentkezett Juhász Béla. A községi polgármester így fogalmaz bejegyzése elején:

"Tudomásomra jutott, hogy Sződligeten egy civil szervezet ingyenes virágosztásra hivatkozva sződligetiek személyes adatait gyűjti."

A településvezető azt kifogásolta, hogy az oldalon nincs adatkezelési tájékoztató, illetve aggodalmát fejezte ki a szenzitív adatok kezelése kapcsán. A község hivatalos weboldalán is közzétett írásban hozzátette: "Különösen kényes ez az adatgyűjtés a választási kampány időszakában, mivel az adatgyűjtést egy jelölő szervezet végzi és így választók személyes adataihoz is hozzájuthat és később azt a választók jogtalan befolyásolására is felhasználhatja." A polgármester ezért jogi lépéseket tett a NAIH irányában (Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság).


A vasárnap publikált posztra koradélután közleményben reagált a ZöldLiget. Mint Tóth István elnök fogalmazott: "A ZöldLiget – Baráti Kör Sződligetért Egyesület ellen Juhász Béla polgármester által felhozott gyanúsítások alaptalanok és rosszhiszeműek, azokat az Egyesület elutasítja és megfontolja a jogi lépések megtételét azokkal kapcsolatban, az Egyesület rossz hírének keltése okán."


"Egyesületünk a Virágos Sződliget Program keretében a sződligeti lakosok által megadott adatokat a Sződligetiek.hu általános adatvédelmi tájékoztatójának értelmében bizalmasan és jóhiszemben kezeli, azokat a program működőképességének biztosítása értelmében kizárólag kapcsolattartásra használja. Az adatokat Egyesületünk a program lezárulta után két héttel törli"

- tette hozzá a civil szervezet képviselője.


"Az Egyesület a megadott adatokat nem használja más célra, az adatkezelés során a hatályos jogszabályokat betartjuk. A Virágos Sződliget Programhoz csatlakozó sződligeti háztartásoknak köszönjük a bizalmat, reméljük, a sorozatos, civileket érő támadások ellenére is részt vesznek a programban, amelynek részleteiről az egyesület Facebook-oldalán és a Virágos Sződliget Facebook-oldalon is beszámolunk." - olvasható a közleményben, amelyhez a Sződligetiek.hu vonatkozó tájékoztatóinak webcímeit is csatolták.


A teljes közlemény itt lehet elolvasni.


Civilek kíméljenek!

Az önkormányzat és a civil szervezetek viszonya egyre hevesebb az elmúlt időszakban: pár hete az alpolgármester gyanúsította meg pénzügyi trükközésekkel az 1949-ben alapult Sporthorgász Egyesületet, aminek elnöke erélyes levélben reagált. Juhász Béla polgármester egyébként maga is hírbe került már adatvédelmi gondok miatt: legutóbb mi írtuk meg, hogy 2021-ben az önkormányzati közösségi költségvetés szavazását országgyűlési választási kampányoldalán lehetett megtenni, míg helyiek évek óta kérik az önkormányzat szerződéseink feltöltését az önkormányzat felületeire (ezeket maradéktalanul máig nem tudta teljesíteni a hivatal).


A Virágos Sződliget programot egyébként több hónapja hirdette meg a ZöldLiget, a program keretében ingyenes virágcsomagokra lehet jelentkezni, amelyeket az utcafronti oldalra kell ültetniük a lakosoknak, hogy ezáltal szebb legyen a sződligeti utcakép. A tegnap délután megnyitott regisztrációs felületen a ZöldLiget tájékoztatása szerint már délelőttig megteltek a helyek, várólistát is nyitottak a később regisztráltak részére. Juhász egyébként mostanáig sem tette közzé képviselő-jelöltjeinek nevét, bemutatkozóját.



bottom of page