top of page

ReceptTúra: Bódi Zsuzsanna karácsonyi sztárkuglófja

Új cikksorozatunkban olyan recepteket szeretnénk bemutatni, amelyek évek, akár évtizedek óta sokak boldogságának forrásai.Ki nem szeret enni, pláne karácsonykor süteményt enni? Ráadásul finomat, kipróbáltat? Miután a szerkesztőcsapaton belül nem volt senki ilyen (még az ismerőseink között sem), ezért arra jutottunk, hogy itt az ideje egy receptmegosztó cikksorozat elindításának. És a karácsonyi ünnepeknél jobb kezdési időpontot keresve sem találhattunk volna: ez az időszak szinte mindenki életében a süteményestányérok és a kellemes beszélgetések környékén zajlik, így elkélhet néhány friss recept a tárházba, bár nyilván sokan a hagyományok szigorúan meghatározott desszertjeihez ragaszkodnak, amivel szintén nincs semmi baj.


Mai receptünk egy kipróbált kuglófkészítési mód, ami ráadásul gyors és egyszerű is annak megosztója, Bódi Zsuzsanna, az Okos Nők Klubjának elnöke szerint. A kuglóf mint sütemény egyébként a 19. században, az úgynevezett Biedermeier-korszakban terjedt el, elsősorban a német nyelvterületeken. Maga a "kuglóf" elnevezés is a németből ered: a die Gugel (kapucni) és a die Hefe (élesztő) szavak összevonásának eredménye és már a kezdetekben is az általunk ismert formára és tésztára utalt.


Következzen tehát a recept!


Hozzávalók:


  • 175 gramm joghurt

  • 3 pohár liszt (joghurtos pohárral szoktam mérni)

  • 2 joghurtospohár kristálycukor

  • 3/4 joghurtospohár olaj

  • 3 egész toás

  • 1,5 tasak sütőpor

  • 1 citrom reszelt héja


Elkészítés:

A hozzávalók elegyét a kivajazott, kilisztezett kuglóf formába öntjük. 180 Celsius fokon 10 perc, 150 fokon egy óra a sütés legkeveréses sütőben. A kuglófot tetszés szerint gyümölccsel is lehet ízesíteni, én általában cseresznyét teszek bele.


Nagyon finom, a család mindig hamar felfalja! Jó étvágyat!

Tetszett a recept? Ha elkészíted, mindenképp küldd el nekünk az eredményt lefotózva kommentben! Ha receptet szeretnél megosztani velünk, keress minket bármelyik elérhetőségünkön!


0 hozzászólás

Comments


bottom of page