top of page

Variációk egy címerre – a szemünk előtt keveredik az önkormányzat és a Tiszta Forrás

Cikksorozat a sződligeti önkormányzati kommunikáció működéséről - 1. rész.13 éve vezeti Sződligetet Juhász Béla és a Tiszta Forrás Szövetség 100 százalékos képviselő-testületi többséggel. Az elmúlt bő évtizedben a közösségi média és a kommunikáció új jelenségeinek megérkezésével a sződligeti önkormányzatra sem lehet könnyen ráismerni. Cikksorozatunkban olyan kérdésekre szeretnénk rávilágítani, amelyek hosszú idő óta problémásnak bizonyulhatnak és amelyek alapjaiban határozzák meg Sződliget közéletének dinamikáját.


 
A Sződligetiek.hu elindulásakor kiemelt szempontként határoztuk meg és olvasóink is nyomatékkal kérték, hogy foglalkozzunk olyan lehetséges visszásságokkal, amelyek a köz figyelmére tarthatnak igényt. Az elmúlt időszakban hasonló szándékkal próbáltunk meg utánajárni a gödi Samsung működésének hátterének, de számos más kérdéssel is tervezünk foglalkozni. Oldalunk – ahogy azt az első nap is ígértük – korrekt és minél teljeskörűbb képet szeretne mutatni, ezért ilyen írásainkat fokozott óvatossággal és körültekintéssel készítjük.
 

Az Átfedésben sorozat első részében Sződliget címeréről lesz szó. Az elmúlt hetekben több olvasónk is jelezte: egyre több helyen találkozik egy új sződligeti címerféleséggel vagy logóval, ami mégis az Önkormányzat hivatalos kiadványain jelenik meg.


Sződliget címere az önkormányzat hivatalos dokumentumai és minden adatbázis szerint ugyanaz a pajzsalapú címer, amelyet még 2000-ben, Sződliget fennállásának 50. évfordulóján fogadott el a képviselő-testület. A címert egyébként Sipos Bálint akkori gimnáziumi tanuló tervezte, Sipos Lajos doktor fia, néhány apróbb változtatástól eltekintve ez a szimbólum a hivatalos mindmáig. A címer szimbolikája alaposan megtervezett, ilyen például az Árpád-kori Sződhöz való kapcsolat miatti Árpádsáv-mintázat vagy a virágok, amelyek a Barackosban (a korábbi Fegytelep nevű településrészen) hajdanán ültetett barackfákra utalnak. A hivatalos információk szerint tehát továbbra is ez a település címere, azonban az elmúlt években, sokak szerint tendenciózusan kezd előkerülni egy új logó is.


Mire is gondolunk? Például arra a közösségi költségvetésről szóló önkormányzati kiadványra, amely néhány hete minden sződligeti háztartásba megérkezett. Vagy azokra a táskákra, amelyekre – olvasóink szerint – szintúgy az utóbbi logó került fel. A felhasználásra még később visszatérünk, de előbb nézzük meg, honnan is a logó.


A Forrás


A logó eredete 2019-ig vezethető vissza, amikor – ahogyan arra néhányan talán még emlékeznek – önkormányzati választásokat tartottak országszerte, így Sződligeten is. 2019-ben az őszi választások előtt a Tiszta Forrás Szövetség, az a szervezet, amely 13. éve az önkormányzat teljes többségét biztosítja, új arculattal jelent meg a kampányban, ekkor találkozhattunk először a „Sződliget” feliratot tartalmazó, egyébként pedig a Nagyboldogasszony katolikus templomot, egy hullámot, egy MVM-szerű napot és fákat ábrázoló logóval.A Tiszta Forrás közösségi oldalán mind a mai napig látható a szimbólum sajátos evolúciója, ami rögtön le is bontja azt az érvet, miszerint a községnek tervezték volna a logót: 2019 augusztusában először Tiszta Forrás névvel, majd színkorrekciókat követően végül SZŐDLIGET felirattal láthattuk azt, tervezője egy 2019-es önkormányzati újsági hír alapján is a Tiszta Forrás volt. Egy különleges munka pedig – mondják – soha nem készül el végleg: így lehetnek ezzel a logó készítői is, hiszen az elmúlt években is alakult az elrendezés: így egy ideje például már lekerült a kereszt a Nagyboldogasszony templom csúcsáról (ezzel szemben olyan verziók is keringenek, amelyeken rajta van a kereszt, így nehéz pontosan meghatározni, melyik verzió volt előbb).


De jogosan merül fel a kérdés: miért tarthat mindezen információkra igényt a köz? Hiszen azok a szervezetek, amik a helyi politikában részt vesznek, mind terveznek saját logókat és arculatot, azok pedig változhatnak. Valóban, ebből a szempontból semmi kivetnivaló nincsen a logóban,


a kérdés viszont, hogy mit keres ez a tehát láthatóan szervezeti szimbólum az önkormányzat hivatalos kiadványain.

Növekvő esetszám


A változás olyannyira csendben történt, hogy azt nem is lehetett volna felismerni korábban. Itt van például a valószínűleg a Községházán rögzített, a polgármester hivatalos bejelentéseit tartalmazó „Sződliget hírei” című sorozat, amely nagy eséllyel önkormányzati megrendelésre készül önkormányzati háttér előtt, így sanszosan adófizetői forrásokból is, mégis a Tiszta Forrás-féle logó fémjelzi.  A videós sorozat mellett számos olyan önkormányzati rendezvény plakátját lehet felfedezni, amiken nem a címer, hanem a Tiszta Forrás-logó látható. Ugyanez a logó felfedezhető az önkormányzat hivatalos weboldalán is és a WIFI4EU pályázat információs tábláitól kezdődően még számos helyen – olvasónk szerint például az idősek napi önkormányzati ajándékcsomagokon is - de mi is ezzel a baj? Ami az országos politikában zajlik, az történik meg kicsiben Sződligeten is.


A Venn-diagramm közepe


A Tiszta Forrás logójának használata tökéletes lehetőség arra, hogy az önkormányzat, amelyet épp a Tiszta Forrás alkot, indirekt módon segítse a szervezetet az idén nyáron esedékes választások előtt. A logón mostanra már szerencsésen csupán a „Sződliget” szó szerepel, viszont annyi baj legyen: a szavazólapon is pontosan ez az ábrázolás fog szerepelni.


Olyan ez, mintha az önkormányzat önálló politikai entitásként venne részt a választáson

– országos példával, mintha a FIDESZ új logója annyit írna csak: „Magyarország” és a választások előtt a kormányzat mindenhol ezt a „Magyarország” logót használná a címer helyett. Annyi bizonyos, hogy az Önkormányzat és a Tiszta Forrás közös metszetében Juhász Béla polgármester található meg, illetve most már a logó is.


A Tiszta Forrás logója önkormányzati hír illusztrációjaként az önkormányzati újság 2023 májusi számában

A hasonló machinációk természetesen, sajnos, a politika kezdetei óta részei a gyakorlatnak, és egy olyan korban, ahol a közösségi médiában és életünk színterein is csak megtévesztéssel találkozunk, nem is érezzük kirívónak az ilyen eseteket, de ez a történet egyértelműen visszaélést feltételez, amiről érdemes tudnia az itt élőknek.


Az ilyen apró változtatások és átalakítások indirekt módon alakítják a helyi közélet folyását és olyan kapcsolásokat és társításokat okozhatnak,

amit mi magunk nem szerettünk volna, mondja kérdésünkre egy a témában jártas, saját tapasztalatokkal rendelkező szakértő, aki neve elhallgatását kéri az ügy politikai természete miatt.


Többször is elküldtük kérdéseinket a fenti téma kapcsán az önkormányzati hivatalnak, azonban cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak. Ha mégis kapnánk választ, cikkünket frissítjük.  Az ügyben a területi kormányhivatalt is kerestük.


 
A cikkünkben feltárt információkat és példákat az alábbi dokumentumban található hivatkozásokon rögzítettük és azok ellenőrizhetőek. Amennyiben olyan információval rendelkezel, ami ellentmond a fentieknek, elérhetőségeinken szeretettel várjuk azt, hiszen a valóság reális bemutatása mindannyiunk érdeke.
 

Oknyomozó tartalmainkat megosztással, oldalregisztrációval és anyagi segítséggel, Patreonon is támogathatod. Minden ilyet köszönünk!

1 hozzászólás

1 comentario


vajon miért nem válaszol az önkormányzat??? Ezek jogos kérdések!

Me gusta
bottom of page