top of page

A Tiszta Forrás kiadványának 3 legmeredekebb állítása

Meg nem értett irónia vagy párhuzamos valóságok? Olvasóinkra bízzuk.Mint arról mi is beszámoltunk, a választás előtt kevesebb mint 3 héttel megérkeztek a Tiszta Forrás szóróanyagai a település postaládáiba. Ez az első alkalom, hogy a szervezet programjáról olvashatunk, illetve a jelöltek első bemutatkozása is itt történt meg - arról, hogy ez hogyan valósult meg, itt írtunk részletesen. A kiadvány azonban több olyan meredek állítást tartalmaz, amit az elmúlt évek sződligeti önkormányzati rendszerének ismeretében nem lehet, csak felhúzott szemöldökkel vizsgálni. Kiválasztottuk a három legfurcsábbat, ezek olvashatóak a fejlécekben.


 
A Sződligetiek.hu Sződliget egyetlen önkormányzattól független híroldala, az online nyilvánosság egyedüli felülete, ahol nemcsak közös büszkeségeinkről, de közös problémáinkról is beszámolunk. Ilyen írásainkat alapos feltáró munka előzi meg és megadjuk a megszólalási lehetőséget minden érintett félnek. Támogass minket!
 

"A közpénzek minden forintjának felhasználása transzparens és bárki által számonkérhető."

Ezt az állítást bizonyosan másképp láthatja a NAIH, azaz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, ugyanis néhány éve egy erősen elítélő jelentésben foglalt állást a sződligeti önkormányzat átláthatóságával kapcsolatosan. A 2021 során végzett vizsgálat feltárta, hogy többszöri felszólítás után sem tett eleget az önkormányzati hivatal a közérdekű adatok nyilvánosságra hozatalát megkövetelő törvényi szabályozásoknak. Az önkormányzati honlapon ugyanis számos közérdekű adatot, gazdálkodási mutatót, szerződést köteles feltölteni a hivatal - ezt 2020 óta folyamatosan kérik helyi civilek és egyébként jelenleg is fennáll a probléma. Teljes évek szerződései hiányoznak és számos további átláthatósággal kapcsolatos menüpont üresen áll.


"(A Hatóság - a szerk.) nem tud eltekinteni attól, hogy a Hivatal a Hatóság többszöri felszólítása ellenére, közel egy év elteltét követően sem pótolta hiányosságait az Infotv.- beli ( 2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról - a szerk.) elektronikus közzétételi kötelezettsége tekintetében.


A jelentésben tett észrevételek alapján megállapítható, hogy a Sződligeti Közös Önkormányzati Hivatal nem megfelelően teljesítette az Önkormányzat gazdálkodásával kapcsolatos közérdekű adatokra vonatkozó elektronikus közzétételi kötelezettségét, melynek következtében megsértette az Infotv. közérdekű adatok elektronikus közzétételére vonatkozó IV. fejezetét."

- fogalmazott a jelentés. "A Hivatal 2021. november 26-án kelt válasza szerint a Hatóság által kifogásolt közérdekű adatok honlapon történő megjelenítése „folyamatban van”, illetve „folyamatosan zajlik”, azonban ezzel kapcsolatban a jelen jelentés keltéig – az Önkormányzat kozadat.hu oldalon való regisztrálásán kívül – a vizsgált honlapon semmilyen változás nem történt a közzététel vonatkozásában." - írták a jelentésben, amely egyébként teljesen nyilvános.


"A Tiszta Forrás másfél évtizede tudatosan távol tartja a pártpolitikát Sződliget helyi ügyeitől."

Aki Sződligeten élt az elmúlt években, tényleg csak fejcsóválással tudja szemlélni ezt a kijelentést, hiszen a Tiszta Forrás maga is számos alkalommal kavarodott bele pártpolitikai kérdésekbe, nem is beszélve arról, hogy Juhász Béla, aki az egyesület elnöke, polgármestere és akinek minden kérdésben döntő szava van, maga is két országos pártot járt meg csak az elmúlt 5 év alatt.


A járványidőszak során csatlakozott a Momentumhoz, számos politikust fogadott a hivatalban, elindult a 2022-es választáson képviselő-jelölt jelöltként, majd belépett a Demokratikus Koalícióba, aminek választókerületi szervezőjeként működik. Személyesen fogadta Gyurcsány Ferencet, Márki-Zay Pétert, Karácsony Gergelyt és sok más országos politikust és több száz alkalommal nyilvánult meg országos politikai kérdésekben. A Tiszta Forrás Egyesület maga is részt vett ebben és segítette ezeket a tevékenységeket, az egyesület oldalán több száz politikai poszt jelent meg (ezekről képernyőképek is a Sződligetiek.hu birtokába kerültek), sőt, támogató szervezetként segítették Juhász Béla momentumos kampányát is. Ez voltaképpen nem is meglepő, hiszen a Tiszta Forrás oldalán az elmúlt 5 évben önálló tartalom szinte meg sem jelent, csupán Juhász bejegyzéseit osztották tovább. Hevesen felléptek a Nemzeti Konzultációnak nevezett kérdőívek ellen, agitáltak az infláció, a pedofilbotrány, az azonos neműek házassága, a siófoki postásüdülő, az orosz-ukrán háború kérdéseiben és még annyi alkalommal, hogy az gyakorlatilag feljegyezhetetlen. Ez a tevékenység természetesen önmagában nem problémás, csak a fenti kijelentés tükrében.


Az pedig csak hab a tortán, hogy a mindössze egy hónappal ezelőtt tartott DK kampánykezdő rendezvényen is úgy konferálták Juhászt a színpadra, mint a Demokratikus Koalíció jelöltjét, aki már háromszor verte meg a Fideszt.

"A Tiszta Forrás meghatározott értékek mentén tevékenykedik a nyilvánosság és a teljes átláthatóság elveit elsődlegesnek tartva."

Ezt a kérdést is bizonyára másképp látják azok, akik például letiltottként közel semmilyen információhoz nem juthatnak az önkormányzattal kapcsolatosan a Sződliget, ahol jó élni oldalon. A letiltást gyakorlatilag bárki megkaphatja: feltett kérdés, kritika és akár egy nevetős emoji is gyors tiltást vonhat maga után.


A nyilvánossággal fenntartott kapcsolat másik útja a helyi újság, ami szintén problémásan működik: a legutolsó lapszám például a sajtóetika minden normájának nélkülözésével gyakorlatilag kampánykiadványként jelent meg, rajta a Tiszta Forrás logójával, a polgármester hosszas kampánycikkével, mindezt adófizetői finanszírozással. A Tiszta Forrás és az önkormányzat viszonyának összeolvadásával kapcsolatban részletes, bizonyítékokkal alátámasztott feltáró cikket közöltünk pár hónapja, aminek kapcsán kormányhivatali vizsgálat is indult.


A fenti kérdésekben leírt ellentmondásokat a rendelkezésre álló bizonyítékokra és a szabadon megismerhető információkra alapoztuk. A Tiszta Forrás polgármesterjelöltjének kampányinterjú-felkérést, az érintett témákban pedig az önkormányzatnak többszöri megkereséseket juttattunk el, azonban cikkünk megjelenéséig egyikre sem érkezett válasz, pedig fontos volna megismerni, hogyan gondolkodik ezekben a kérdésekben Juhász Béla és csapata.


 
Polarizált az ország, sosem volt nagyobb szükség a felelős választói hozzáállásra. A VOKS24 rovatban igyekszünk elszámoltathatóvá tenni a település vezetésével megbízottakat és beszámolunk a kampány legfontosabb híreiről. Egy ilyen cikk több óra kutatómunkát igényelhet, ezért ha teheted, támogass minket!
 

Kiemelt kép: Sződligetiek.hu-grafika1 hozzászólás

1 commentaire


Szeretném megismételni, hogy mi az ami azonnal szemet szúrt nekem, aki elég mazochista ahhoz, hogy végignézze a DK kampánynyitóját, amit egyébként egyedül a HÍR TV közvetített. Szó sem esett Tiszta Forrásról. idézem:"Az pedig csak hab a tortán, hogy a mindössze egy hónappal ezelőtt tartott DK kampánykezdő rendezvényen is úgy konferálták Juhászt a színpadra, mint a Demokratikus Koalíció jelöltjét, aki már háromszor verte meg a Fideszt.". Juhász Béla nem Sződliget, hanem a DK jelöltje!!!!!!!!!

J'aime
bottom of page