top of page

Rommá vágott, manipulált videóval fordul rá az utolsó kampányhétre Juhász Béla

Fizetett hirdetésben találkozhatnak a videóvágattal a sződligetiek.Az biztos, hogy milyen szándékkal érkezett meg szombaton Juhász Béla legújabb kampánymunkája az online térbe: az önkormányzati választási kampány a végéhez közeledik és a hangulat egyre forróbb. Persze emellett etikai érzék kérdése is, hogy ki, mire hajlandó a győzelemért - annyi biztos, hogy mind a két induló szervezet igyekszik mindent megtenni.


 
A Sződligetiek.hu Sződliget egyetlen önkormányzattól független híroldala, az online nyilvánosság egyedüli felülete, ahol nemcsak közös büszkeségeinkről, de közös problémáinkról is beszámolunk. Ilyen írásainkat alapos feltáró munka előzi meg és megadjuk a megszólalási lehetőséget minden érintett félnek. Támogass minket!
 

Korábban is beszámoltunk a Sződligeti Civilek kampányáról: kopogtatás, szóróanyagok, fórumok, rendezvények és az online térben a program pontjanak kommunikációja jellemzi a kampány elmúlt heteit. A Tiszta Forrás, amely szervezet jelenleg nyeregben van, ehhez képest sokáig alvó állapotban volt: a jelölteket a választások előtt 3 héttel mutatták be, első szórólapjuk is ekkor érkezett - a kiadvány legnagyobb csúsztatásait, és a mögöttük húzódó okokat itt elemeztük ki.


Az elmúlt hetekben azonban fokozatosan megkezdődött a szakma által "ellenségmenedzsmentnek" nevezett munka is: egyre több posztban vádolja Juhász Somogyi Istvánt és a Civileket. Ennek legújabb lépcsőfoka szombaton érkezett, ráadásul videós formában.

Propagandavideó a javából

Az ék egyszerűen megszerkesztett videóanyag Somogyi István korábbi videóinak bejátszásával indul. A polgármesterjelölt mondatait, akit egyébként pár éve Juhász Béla még személyesen tüntetett ki a főtéren közösségi munkájáért, így vágták be: "Köszönöm ezt a kérdést! Nekem erre a beosztásra, erre a pozícióra szükségem nincs. Nekem úgy kell ez, ilyen szempontból mondva, mint hátamra egy púp."
Ezután egy közepesnél kínosabb rugó hang effekt hallható, amit én legutóbb a Vízipók-Csodapók című méltán híres mesében hallhattam talán. A gonosz megmutatása után viszont jön a feloldozás. Juhász Béla elmondja: "Számomra Sződliget polgármesterének lenni felelősség és hivatás. Sződliget az életem." Ezalatt a háttérben megtévesztő módon egyébként a Moldva című zenemű hallható, ez nem fontos részlet, de a Duna mellett igencsak szórakoztató.


A szórakozás azonban itt ér véget, mert drámai feliratok úsznak be: a fekete háttér előtt óriás betűkkel villan fel: "Ön kire bízná szívesebben Sződliget jövőjét? Arra, akinek a polgármesterség csupán egy púp a hátán, vagy arra, akinek Sződliget az élete?" A háttérben a potméteren közben maximumra állították a drámai zene hangerejét, és érkezik is az egyetlen helyes válasz: Juhász Bélára kell szavazni.


A gond csak az, hogy a videó nem így hangzik.

2 Facebook-kereséssel visszanézhető, honnan is vágták ki a részleteket, így bizonyítható, hogy alaposan kiragadták a mondatokat a kontextusukból. A videó egyébként 8 hónapja került ki, így különösebb aktualitása sincsen, és ma is megtekinthető Somogyi Facebook-oldalán.

Íme, Somogyi szavai vágatlanul - félkövérrel jeleztük, mit vágtak be Juhászék:

"Köszönöm ezt a kérdést. Ez érdekesen alakult. Talán nem tűnik nagyképűnek, ha azt mondom, hogy én 44 év sikeres vállalkozás után, kereskedelemben eltöltött 44 év alatt felépítettem valamit, azt sikerült utána nagyon jól s megfelelő körülmények között értékesíteni - tehát én elmondhatnám, hogy nekem erre a beosztásra, erre a pozícióra szükségem nincs. Nekem úgy kell ez, ilyen szempontból mondva, mint hátamra egy púp. Tehát, nem ez motivál. Ugyanakkor az történt, hogy én közösségi ember vagyok és több közösségben előfordulok. Azt mindenki ismeri rólam, hogy ahova bemegyek, ott előbb-utóbb én valami funkciót vállalok. Engem nagyon sokan megkerestek, és ez volt a fő szempont. Engem nagyon sokan megkerestek, és arra kértek, hogy "miért nem próbálod meg, miért nem indulsz?". Tehát, annyiszor felmerült ez a kérdés, és valahogy én éreztem az emberekben a bizalmat. Megmondom őszintén, engem elsősorban ez motivált."


A válasz egyébként tovább is tart és azt a fenti linken végig lehet hallgatni - a lényeg viszont, hogy a jelölt pont arról beszélt, hogy pénzügyi szempontból nincs szüksége a polgármesterségre, a fő motivációja pedig az emberek bizalma. A tények ismeretében tehát nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy Juhász Béla hazudott, de legalábbis erőset csúsztatott.


Arról nem is szólva, hogy saját szavai is érdekesen csengenek az elmúlt évek fényében. Mi írtuk meg, hogy olyan hónapok is voltak, amikor a településatya több mint tízszer többet posztolt pártpolitikai kérdésekben, mint sződligeti ügyekben, ráadásul minden választáson megkísérelt elindulni és csak az elmúlt öt évben két pártot járt meg. A Meta adatai szerint egyébként már meg is indult a videó hirdetése, 5-10 ezer embernek címezték a hirdetést, amely egy nap alatt nagyjából 2 ezer forintnyi összeget futott. Az átlagos hirdetési futamidő mellett ez nagyjából összesen 20 ezer forint körüli összeget jelent, ami helyi viszonylatban igen magasnak tekinthető.


A kérdéssel kapcsolatban megkerestük a Sződligeti Civileket: rövid válaszukban azt írták, "Elég a hazugságból, elég a gyűlölködésből, elég az emberek hergeléséből. Június kilencedikén megmutatjuk, hogy van civil út."


 
Polarizált az ország, sosem volt nagyobb szükség a felelős választói hozzáállásra. A VOKS24 rovatban igyekszünk elszámoltathatóvá tenni a település vezetésével megbízottakat és beszámolunk a kampány legfontosabb híreiről. Egy ilyen cikk több óra kutatómunkát igényelhet, ezért ha teheted, támogass minket!
 

Kiemelt kép: Juhász Béla focizik. Fotó: Facebook

3 Comments


Csak én nem látom, hogy csak ketten kommentáltuk ezt a híradást? Ha igen, nagyon nagy bajban vagytok!!! Még a család sem, még a barátok se, még a szimpatizánsok sem, hát akkor ki támogat titeket??????????


Like

Ez egy méltatlan, kisstílű, szemét videó! Azt minősíti, aki készíttette és használja. Juhász Béla nem Sződliget, hanem a DK jelöltje. Amikor a DK által szervezett kampány gyűlésen megjelent, a Tiszta Forrást meg sem említette.


Like

korosi
korosi
Jun 02

ELÉG AZ IGAZSÁGTALANSÁGBÓL!! Juhász Béla méltatlanná vált a polgármesterségre!!!

Like
bottom of page