top of page

Somogyi: „Sződliget megérdemli, hogy a jövőről szóljon ez a kampány”

Több mint 20 év közösségszervezés után polgármesternek indul Dr. Somogyi István. Interjú a kampány várható hangvételéről, az önkormányzattal való kapcsolatáról.



Kezdjük az elején – miért indul a választáson?

 

A 2000-es évek elején költöztem családommal Sződligetre, azóta veszek részt a helyi élet szervezésében különböző szervezetekben, így mondhatni, régi motoros vagyok. Részt vettem a Civilek Sződligetért Egyesület megalapításában, jelenleg is titkára vagyok a sporthorgászoknak és a férfi nyugdíjas baráti kört is vezethetem. De ez még nem jelent teljes választ a kérdésére, hiszen ilyen alapon más szervezetek vezetői is elindulhatnának. Úgy gondolom, hogy egy ilyen vállalás, egy ilyen fontos feladat megfelelő átgondolást kíván, így én is sokszor átértékeltem a helyzetet: azért döntöttem az indulás mellett, mert egyszerre sok különböző irányból, embertől kaptam felkérést egy ilyen feladatra – rengetegen kerestek meg és biztattak az indulásra. De emellett úgy érzékelem, hogy Sződliget elmúlt évei után a településnek is változás kell. A polgármester rutinosnak mondható, politikai teljesítmény, hogy három egymás utáni alkalommal választást nyert, ez tiszteletet követel – de az elmúlt években láthatóan az országos politika eseményei kötik le az energiáit, ennek mind a tanúi lehetünk a közösségi médiában és közvetve a hétköznapokban is:


ami a Facebookon egy újabb kritikus poszt, az a valóságban egy újabb elhanyagolt utcasarok

– a polgármesterség véleményem szerint egész embert kíván, élő, folyamatos kapcsolatot a közösséggel, a civilekkel, az egyházakkal – ez ma nincs meg. Ez káros az önkormányzatnak és Sződligetnek is.


 
VOKS24 Komment: Somogyi István a Sződligeti Civilek nevű választási formáció élén indul polgármesterjelöltnek. A voksolás másik esélyese, Juhász Béla részére is biztosítjuk a megszólalás lehetőségét ugyanekkora terjedelemben. Kérdéseinket elküldtük, de egyelőre nem kaptunk választ.
 

Az, hogy fontosnak tartja a civil világot, nem vitatható, de ez miért szolgálná az összes sződligeti érdekét?

 

Ne vicceljünk, a civilek munkájának értékét nem érdemes kétségbe vonni – Sződliget történetét rengeteg közösség, összefogás és egymáshoz fordulás szegélyezte, ezt a hagyományt folytatják ma azok a szervezetek, baráti körök, amelyek fokozatosan eltávolodtak az önkormányzattól – pontosabban az önkormányzat távolodott el tőlük. A civilek jelentik Sződliget igazi aranytartalékát, példát adnak mindannyiunknak odaadásból, szolidaritásból, elkötelezettségből és ezt ma nem értékeli megfelelően a településvezetés. Félreértés ne essék, nem várunk nagy dolgokat – egy tervező, támogató, pártoló szándékú polgármester és aktív képviselő-testület már jelentős változást tudna megindítani.


Jelenleg a civilek munkáját a polgármester csak megtűri, sőt, ha pártérdekeivel ellentétes, még kritizálja is, ami példa nélküli.

Az elmúlt héten az alpolgármester a sporthorgászokat, míg az önkormányzati lap egy másik civil szerveződést támadta meg, egészen hihetetlen módon. Nem is beszélve arról, hogy az elmúlt 17 év sem volt elegendő arra, hogy az önkormányzat megfelelő közösségi térhez kapcsolódó stratégiát alakítson ki, távlati terveket megfogalmazzon.


 

Ezt máshogy láthatja Juhász Béla, mert egy nemrégi önkormányzati újságban egy állítólag 2014-es közösségi ház felújítási tervet „poroltak le”. Ön tudott ilyenről?

 

Több mint egy évtizede kérem, győzködöm az önkormányzatot ebben a kérdésben, számos alkalommal tárgyaltam, gyűjtöttünk aláírást, de még soha nem is hallottam erről a tervről.

 

Tehát Juhász Béla nem mond igazat?

 

Tervek lehet, hogy készültek, de az, hogy erről senkinek nem szóltak majd 10 év alatt, még több kérdést vet fel. Miért nem tudhatott erről senki? Miért ellenezték a nyilvánosságban a közösségi ház tervezését? Miért mondta azt az alpolgármester, hogy nincs igény ilyen létesítményre? Mi változott?

 

És vannak válaszai?

 

Egy dolog változott: a dátum – a választások előtt kevesebb, mint fél évvel előkeveredni egy ilyen koncepcióval azt mutatja, hogy az önkormányzat nem játszik tisztességesen.

 

Egy kampány általában nem tisztességes. Tekintve, hogy milyen megosztott az ország, milyen hangulatra számít?

 

A magunk részéről azt mondhatom el, hogy a lehető legkorrektebbek igyekszünk lenni, nem megyünk bele semmiféle méltatlan adok-kapok játékba. Az, hogy párttámogatás nélkül indultunk el, arra sarkallta a csapatot, hogy vegye komolyan a szervezői munkát: arra célzok ezzel, hogy komoly tanácsadói és külső támogatói körrel, megfelelő, önköltséges finanszírozással megengedhetjük, hogy a tényekre alapozzuk a kampányt és nem az ellenfelet becsméreljük.


Sződliget megérdemli, hogy ne a másik emberi megsemmisítéséről szóljon ez a kampány, hanem a jövőnk tervezéséről, a hibák feltárásáról.

Hónapok óta egyeztetjük terveinket, háttérprogramunkat és megkezdtük fórumainkat is. A lakóparkban 3 órán keresztül jegyeztük fel a helyi problémákat és ehhez csak az odafordulás kellett.

 

De ettől még lehet megosztó a kampány.

 

A pártpolitika kihagyásával ettől kevésbé tartunk – azt zárjuk be a spájzba, oda, ahol az oroszok vannak, a kompót mellé.

 

Komolyan gondolja?

 

A legkomolyabban. Nemrég írtunk alá a támogató szervezetekkel egy megállapodást, amelynek sarkalatos pontja, hogy tiszteletben tartunk minden politikai meggyőződést, de ezzel nem fogunk foglalkozni. Mind sződligetiek vagyunk, mindegy, hogy kinek hova húz a szíve.

 

Juhász Béla szerint Ön azzal a ZöldLigettel áll össze, amely a helyi Fidesznek feleltethető meg.

 

Kérem, vegyük komolyan egymást. Aki az elmúlt években akár csak rövid ideig figyelemmel követte a ZöldLiget munkáját, annak nyilvánvalóvá válhatott, hogy Sződliget javára és örömére végzik a munkát. Az elmúlt évek legaktívabb szervezetéről beszélünk, az operagálák, a Sződliget Napok, az adventek mind magukért beszélnek. A polgármester úr ilyenkor bizonyára viccel, mert komolyan ezt nem lehet venni. Ezért is lenne fontos, hogy egy önkormányzat ne a civilek közül pécézzen ki nemkívánatosnak tituláltakat, hanem forduljon oda és kerdezze meg: "Miben segíthetünk?".


 

Hogyan képzeli el a választások utáni helyzetet? Mert akkor bizony kapcsolatot kell majd tartania mind a két oldallal.

 

Egy esetleges választási győzelmet követően kezdődik majd csak az igazi munka. Itt is az lesz jellemző a működésünkre, hogy mindenkivel készek vagyunk együttműködni azért, hogy megfelelően képviselhessük Sződliget érdekeit. Jelenleg az országgyűlési képviselő és a polgármester viszonya finoman szólva is problémás – én azt szeretném, ha megfelelő munkakapcsolat keretén belül, rendszeresen tudnánk egyeztetni. A választókerület nagyobb települései közé tartozunk, van erőnk, van súlyunk.

 

Kicsit beszéljünk a terveikről is: mik a legfontosabb céljaik?


A legfontosabb programpontjaink között megtalálható a fentebb is említett közösségi tér tervezése, koncepcionális kidolgozása és minél hamarabbi megvalósítása – ehhez minden forrást készek vagyunk igénybe venni, de befektetőkkel is számolnánk. Fontos célunk, hogy méltó, élettel teli, pezsgő kulturális életű Duna-partot hozzunk létre. Ehhez felül kell vizsgálni a tulajdonosi helyzetet, majd a Duna-parton ma működő cégek bevonásával ki kell dolgozni egy új Duna-stratégiát: Sződliget legnagyobb tartaléka ez a terület és a környék összes part menti települése kiaknázza – lassan csak Sződliget a kivétel. A Dunakanyar turisztikai életében otthonunk most szinte említést sem kap: ezen változtatni kell. A lakóparkban is rengeteg megoldásra váró probléma sorakozik: vízelvezetés, közlekedés, internet-hálózat, hogy csak a legfontosabbakat említsem. De a lista nem ér véget, javítani szeretnénk az „ősfalu” közvilágításán, kevés a szemétgyűjtő, javítani kell a járdákat és több sportolási lehetőségre van szükség. Összegezve, van dolgunk bőven.


Polgármesternek lenni nem egyszerű feladat, teljes embert kíván – ezt pont Ön mondta korábban. Úgy gondolja, hogy megfelelhet a pozícióra?

 

Senki nem mondta, hogy könnyű dolgom lenne és tisztában vagyok a feladat nehézségeivel: az önkormányzati rendszerben nincsen sok pénz, mindig egy keskeny sávban kell egyensúlyozni és közben a jövőre is figyelni kell. Közgazdász doktor vagyok, több nagy cégben is dolgoztam vezető beosztásban, saját vállalatommal is sikeresek voltunk, így azt hiszem, a kellő diplomáciai és kooperációs tapasztalat birtokában vagyok.


Azonban fontos, hogy nem gondolom, hogy egyedül lennék – olyan jelölteket választottam magam mellé a Sződligeti Civilek csapatába, akik saját területükön már mind bizonyítottak és nagy munkabírásúak: egy proaktív képviselő-testülettel a polgármesteri munka is támogatható, nem bólogató jánosokra van szükségünk.

 
Ez az írásunk a VOK24, a helyi önkormányzati választási rovatunk keretében jelent meg. Minden induló félnek biztosítjuk a megszólalási lehetőséget, így hetekkel ezelőtt Juhász Bélát is megkerestük. Kövesd nálunk a választás legfontosabb híreit!
 

bottom of page